Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pozývame Vás na pokus o slovenský rekord

Najviac májov postavených na Slovensku

Termín stavania májov je štvrtok - 30. 4. 2020
od 16:00 hod. do 19:00 hod.

v piatok 1. 5. 2020 možnosť prezentácie vašich májov cez video chat
od 17:00 do 19:00 hod.

Slovenské rekordy
Šútovce 141, 972 01 Šútovce
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
http://www.slovenskerekordy.sk/

mediálny partner rekordu je Rádio LUMEN

logo radio lumen

maj stavanie

 LINK - REGISTRÁCIA DO REKORDU: STAVANIE MÁJOV 

začiatok registrácie 28. 4. 2020 od 08:00 hod.


-oOo-

Máje sú známe už od obdobia staroveku, kedy ich ľudia dávali pred svoje domy ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Máj symbolizoval víťazstvo jari nad zimou, poľnohospodárom mala májová zeleň zase priniesť dobrú úrodu. Od 15. storočia sa máje stavali už aj v strednej Európe, v týchto končinách však slúžili ako istý prejav úcty. Od tejto myšlienky sa táto májová tradícia prirodzene vyvinula do podoby, v akej ju poznáme dnes.

Máj je niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou smrek alebo breza, ktorý sa zvykne ozdobiť rôznymi stužkami či mašľami. V predvečer prvého mája chlapci stavajú svojim vyvoleným dievčatám pod okná máje, ktoré symbolizujú ich vážny záujem o ne. Na Slovensku sa májové tradície líšia od regióna k regiónu. Ináč je tomu na Orave, Liptove, pod Tatrami či Myjave.

Motto rekordu:
Najviac postavených májov za jeden deň
Ide o ustanovujúci slovenský rekord.

Podmienky realizácie rekordu: Kedysi slúžili na máj najmä vysoké rovné stromy, najčastejšie jedľa alebo smrek, kmeň bol zbaveny kôry. Vrcholce boli ozdobené pestrofarebnými stuhami. V našom prípade účastníci slovenského rekordu v stavaní májov 2020 musia postaviť máj minimálnej výšky 2 metre. Maximálna výška je ľubovoľná.

Vzhľadom na situáciu, ktorú nám spôsobil koronavírus a skomplikoval organizovanie hromadných akcií, ide skôr o symbolické, doslova komorné či rodinné stavanie mája. Zapojiť sa do rekordu môžu rodiny, malá partia ľudí, členovia folkórneho súboru v menšom počte a pod.

Treba bezpodmienčne dodržať podmienky ochrany zdravia - rúška, rukavice, dezinfekcia. Môže byť použitá aj vnútorná, samozrejme že s mierou. V prípade, že by v obci alebo meste stavala máj skupina ľudí, tak organizátor akcie musí mať na pamäti že platí Opatrenie Uradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia. Overte si prosím všetky podmienky, aby ste predišli zbytočným nepríjemnostiam.

Z realizácie rekordu účastník doloží, presnejšie pošle e-mailom 3 fotografie. Prvá z nich bude detail na meter, z fotografie musí byť zrejmá výška mája - od zeme až po vrcholec. Druhá snímka - skupina realizátorov pri máji - v rúškach, tretia snímka dokumentujúca dianie zo stavania mája. Zaujímavá bude i hodnota - spoločná výška májov, ktorú určíme sčítaním ich jednotlivých dĺžok. Tento údaj je len štatistickým, rozhodujúcim pre rekord bude počet postavených májov.

Viac informácií nájde záujemca o rekord na stránke, na ktorú získa prístup - po podaní žiadosti.
*Bez podanej žiadosti nie je možná účasť na rekorde.*

Tí, ktorí sa zapoja do rekordu môžu získať personalizovaný diplom, 
s vašim menom a priezviskom. Odoslaný bude v elektronickej forme na uvedený e-mail.

stavanie majov 01

V prípade záujmu si môžete objednať medailu v e-shope: https://rekordy.sk/eshop/medaile

Podporíte občianske združenie Kniha slovenských rekordov.

Výsledkok rekordu - počet postavených májov - bude publikovaný na web stránke nasledujúci deň.

Friday the 19th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.