Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

BRATISLAVA 16. 9. 2019 - Na zmeranie objemu boli použité polystyrénové guľôčky s priemerom do 4 mm od firmy EMI Sabinov s. r. o., ktoré boli dodané v 100 litrových vreciach. Najskôr sa uskutočnilo overenie objemu či 100 litrov vo vreci zodpovedá skutočnosti uvedenej na vreci. Stalo sa tak presýpaním guľôčok pomocou sklenenej odmerky (používa sa bežne v chemických laboratóriách), na ktorej bola exaktne vyznačená ryska. Do vázy sa následne vysypalo vrece s objemom 100 litrov polystyrénových guľôčok. Potom sa postupne prisýpali guľôčky o objeme 1 liter.

Prvé meranie urobil pán Ozdín s priateľkou. Potom sa meranie opakovalo za prítomnosti ďalších dvoch ľudí keramikára Vladimíra Raždíka a Antónie Raždíkovej z Pezinka. Vladimír Raždík je zamestnanec Malokarpatského múzea v Pezinku. Prvý výsledok merania zostal zatiaľ v tajnosti. Pri druhom meraní vyšiel rovnaký objem vázy - 166 litrov.

Zaujímavé je, ako to uviedol Daniel Ozdín, že drobné vychýlenia guľôčok nad a pod ryskou odmerných nádob, štatisticky takmer vôbec nevplývali na presnosť merania, čo sa už predtým ukázalo pri premeriavaní 100 litrového vreca. Pri naplnení posledného valca boli guličky presne po rysku. Vyše 3 týždne rekordman čakal, aký vplyv bude mať usadenie guľôčok, na ktoré upozorňuje aj výrobca. Je pravda, že zmena objemu bola dobre pozorovateľná, avšak išlo o menší objem ako 0,5 litra. To znamená, že pri objeme 166 litrov bola odchýlka menšia +/- 0,5 litra. Zo štatistického hľadiska ide o nepodstatné číslo.

Exaktné meranie polystyrénovými guľôčkami sa ukázalo ako veľmi vhodná, efektívna a finančne nenáročná metóda. Pravdepodobne, ide o jediný spôsob použitia pri keramických/kameninových väčších produktoch nedokonalej výroby alebo staršieho veku výroby, ktoré sú už starožitnosťami a voda príp. iné kvapaliny a tuhé látky (napr. piesok, múka a pod.) by mohli keramiku nenávratne poškodiť kvôli veľkej hmotnosti alebo chemickej reakcii. Rekordmanovi Danielovi Ozdínovi z Bratislavy zasielame certifikát s veľkou medailou Slovenský rekordman za precízny prístup k meraniu objemu nádhernej keramickej vázy.

Ešte uvádzame základné parametre gigantickej vázy:

druh: veľká baňatá váza

objem vázy: 166 litrov
obvod vázy: 2,19 m
Výška vázy: 83 cm
max. priemer  vázy: 70 cm
hmotnosť  vázy: 48,7 kg
rok výroby: 1942
džbánkar: Emil Majnhold
maliar: Ján Ötvös
miesto výroby: Slovenská keramika Modra (dnes Slovenská ľudová majolika Modra)

vaza

Meranie02

Meranie01

 

FOTO: Slovenské rekordy/archív rekordmana

Wednesday the 24th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.