Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

TRENČÍN 3. 4. 2019 - Marek Šnelly z Trenčína sa zapísal začiatkom apríla do Knihy slovenských rekordov s neuvertiteľne krásnou zbierkou bábik v krojoch. Kolekcia je však ojedinelá, lebo kroje sú autentické, sú to zmenšeniny odevov, ktoré dávno nosili starí a prastarí rodičia. Prvá takáto bábika bola z Heľpy. Vtedy si Marko uvedomil, že ručná výroba takýchto bábik je iná, bohatšia a precíznejšia ako tá, ktorú si kúpil v obchode. Preto sa začal špecializovať a začal poznávať slovenské regióny, ich tradície a kroje. Vyhľadal viacero bábikárok, ktoré mu vyrobili krásne kroje na bábiky tiež našiel ľudí, čo mali doma takéto krojované skvosty a odkúpil ich. Pri návšteve u sympatického zberateľa Marka Šnellyho sme pri počítaní krojovaných bábik našli odevy  z Horehronia, Podpoľania, Piešťanska, Tekova, Hontu, Liptova, Zemplína, Spiša, Oravy, Gemera, Myjavy, Myslavy, Čičmian a tiež z Trenčianska. Svoje zastúpenie tu mali aj kroje z Moravy - Kyjov, Vlčkov, Valašsko, Podluží, Horňácko, Haná, Uhersko Brodsko, Chodsko a Rohatec.

Pri jeho zamestatní na lodi - počas plavby po Európe, ide o výlučne pre amerických klientov, im pripravuje program a informuje ich o krajinách, ktorými sa plavia. A pre Slovensko sa mu hodia práve krojované bábiky. V kolekcii má preto aj bábiky z iných krajín a to z Maďarska, Holandska a Bulharska. Celkový počet tejto zbierky je 153 kusov. V jednej miestnosti bytu sú okrem bábik aj kroje, tiež to je celkom slušná zbierka. Milé bolo práve porovnanie prepracovanosti niektorých veľých krojov a krojov bábik.  Zberateľovi prajeme veľa úspechov pri rozširovaní jeho kolekcie.

IMG 4476

IMG 4482

IMG 4508

IMG 4445

IMG 4484

IMG 4495

IMG 4507

IMG 4512

IMG 4514

FOTO: Slovenské rekordy

Saturday the 20th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.