Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

BRATISLAVA .1. 2. 2021 - Elektrónka je zázračný výtvor ľudského umu a klenot techniky a vďačíme jej za veľa, pretože bez elektrónok by sme nemali rádio, televíziu a ďalšie vymoženosti modernej techniky. Dvadsiate storočie môžeme nazvať aj storočím elektrónky. Tieto elektronické prvky do značnej miery zmenili postavenie a význam elektrotechniky a elektroniky v priebehu prvej polovice 20. storočia. Dnes sa ešte používajú výkonové NF a VF elektrónky pre desiatky kW až MW (najmä v televíznych vysielačoch), výkonové mikrovlnné elektrónky (najznámejší magnetrón v domácej mikrovlnke, ale aj v radaroch),obrazovky (CRT) a VFD zobrazovače, fotonásobiče.

Elektrónkam sa hovorilo tiež elektrónová lampa, príp. rádiolampa. A aj v časoch, keď už v našich TV prijímačoch nahradili povestnú elektrónku PCL85 polovodiče, tak ešte dlhú dobu sme sledovali obraz na obrazovke, čo je vlastne špeciálna zobrazovacia elektrónka. A to dokonca ešte dlho aj po nástupe počítačovej techniky sme používali CRT monitory s takouto elektrónkou.

Jozef Kalocsányi z Bratislavy - slovenskí ale i zahraniční rádioamatéri ho poznajú pod skratkou - Jozef OM5CD a za viac ako 4 desaťročia vytvoril zbierku elektrónok, ktorá pozostáva z neuveriteľných 1.206 kusov. Ich hmotnosť sa pohybuje od 5g až po 55kg. Úsilie zberateľa sme ocenili certifikátom za najväčšiu zbierku elektrónok na Slovensku. Až by ste chceli vedieť viac o rádioamatéroch aj tiež aj o samotnom rekordmanovi vypočujte si TU.

 77366 186x500

DSCN2113 3

DSCN2114 3

DSCN2115 3

gu81m07

Z Holíc 2018

P8316202

FOTO: Slovenské rekordy/archív rekordmana

Thursday the 25th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.