Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

CHOPOK/KRUPOVÁ 3. 3. 2023OOCR Región Horehronie odprezentovala v piatok v lyžiarskom stredisku najväčšie sane - krne na Slovensku. Ich tvorcom a zároveň darcom je Švajčiar Fritz Dönni, ktorý je nadšencom tohto netradičného športu. U nás našla táto tradícia podporu a v súčasnosti majú súťaže viacero významných súťaží. Tento rekord je zaujímavý aj tým, že ide o prvý svojho druhu, lebo tvorcom tohto diela je občan mimo Slovenska. Pod patronát si tento zaujímavý maxivýrobok zobrala Oblastná organizácia cestovného ruchu HOREHRONIE. Pri zápise bola prítomná destinačná manažérka Kristína Korenčíková, ktorá prevzala certifikát o platnom slovenskom rekorde. Kňačky majú tieto úctyhodné rozmery a kapacitu: dĺžku 628 cm, šírku 242 cm, výšku, v rohoch - nosoch 260 cm a naraz odvezú až 60 ľudí. Fotografie pochádzajú aj zo Švajčiarska, kde boli miestom, pri ktorom sa dennodenne odfotili desiatky ľudí. 

Krňačky, krnačky, krnohy, krnohe, krnaky, krne... takto sa v nárečí hovorí špeciálnym saniam v rôznych kútoch Slovenska.

Viac o krňačkách: Na naše územie ich doviezli drevorubači z Tirolska ešte za čias Mateja Korvína. Netradičný dopravný prostriedok sa u nás rýchlo udomácnil a zvlášť Horehronie bolo regiónom, kde boli súčasťou mnohých gazdovstiev. Silný chlap na nich odviezol aj kubík dreva. Pravda, ak bol šikovný, mal zručnosť a pevné nohy. Krňačky slúžili aj v iných krajinách. Napríklad vo Švajčiarsku, Nemecku, ale i v Česku či Poľsku, taktiež pomáhali miestnym drevorubačom pri ich práci.

Hoci dnes už svoj účel neplnia, stále sa tešia priazni, ale v inej podobe – súťažnej.

Fritz Dönni - doviezol krne zo vzdialenosti viac ako 1.110 kilometrov z obce Hätzingen. Vystavené boli aj na 33. ročníku krňačkovej súťaže Braunwalde. Tu museli gigantické krne vrtuľníkom.Táto obria vec váži 496 kilogramov, klzné plochy - lyžiny sú široké úctyhodných až 12 centimetrov.

DSCF3571

DSCF3575

DSC 2243

DSC 9489

IMG 8543

IMG 8544

IMG 8548

IMG 8550

IMG 8551

IMG 8554

IMG 8557

IMG 8558

 FOTO: Slovenské rekordy a Ján Miškovič

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie textov a fotografií zo zdrojov webstránky slovenskerekordy.sk
bez predchádzajúceho písomného súhlasu autora je porušením autorského zákona“.

Friday the 19th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.