Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

bohakMALADINOVO 1. 5. 2023 - Hudobníci hrali na cimbaloch legendárnej značky Bohák. Zakladateľ značky Lajos Bohák, rodák zo slovenskej obce Kvetná, si otvoril vlastnú cimbalovú dielňu v roku 1900. Do Knihy slovenských rekordov pribudol v pondelok ďalší hudobný rekord. V rezorte Maladinovo pri Liptovskej Mare ho vytvorilo 31 cimbalistov, ktorí zahrali pieseň Darmo ma mamičko. Všetko boli cimbaly jednej značky BOHÁK, ktorú udržal pre Slovensko Slavomír Hromada a  tak túto slávnu značku zachránil. Tento rekord bol zároveň poďakovaním výrobcovi cimbalov za jeho snahu a vytrvalosť. Predníkom či primášom tohto cimbalového zoskupenia bol Štefan Picur Baňák, ktorý na záver ohodnotil hudobný prejav najlepšou známkou. Medzi hudobníkmi z Čiech a Slovenska podľa nechýbali ani legendárni Cigánski diabli. medzi účastníkov rekordu zavítal aj Giani Lincan, jeden z najznámejších špičkových cimbalistov na svete. Hlavnou cenou v tombole bol poukaz na výrobu cimbalu podľa svojich predstáv v hodnote 5.500 euro, cenu venovala firma BOHÁK Manufactory s.r.o.

Cimbal je v strednej a juhovýchodnej Európe je významnou súčasťou ľudového inštrumentára. Na Slovensku je známy od 17. storočia, až v 19. storočí sa presadil v cigánskych a neskôr sedliackych muzikách. Pre každý tón sú natiahnuté 1 až 4 oceľové struny (30-39 sád), pokrývajúce tónový rozsah C–a³. Struny sú na bokoch ohraničené dlhými kobylkami a ďalšie kobylky sú umiestnené nad rezonančnou skriňou. To umožňuje získať 40-55 tónov. Podľa rozmerov a rozsahu tónov sa cimbaly delia na detské, malé a veľké. Rezonančná skrinka veľkého cimbalu stojí na štyroch nohách a doplnený je tlmiaci pedál.

IMG 8740

IMG 8748

IMG 8752

IMG 8758

IMG 8760

IMG 8766

IMG 8772

 FOTO: Slovenské rekordy

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie textov a fotografií zo zdrojov webstránky slovenskerekordy.sk
bez predchádzajúceho písomného súhlasu autora je porušením autorského zákona.

Friday the 19th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.